General Knowledge Questions & Answers

Question 1: Who has been appointed as the new chairman of the Central Board of Indirect taxes and Customs (CBIC)?
Answer:
S. Ramesh

Question 2: Who has been appointed as the acting Chairman of the Union Public Service Commission (UPSC)?
Answer:
Arvind Saxena

Question 3: Pappu Karki, the popular Kumaoni folk singer has passed away. He was a native of which state?
Answer:
Uttarakhand

Question 4: India’s first-ever national police museum will be established in which city?
Answer:
Delhi

Question 5: The Central Vigilance Commission (CVC) is in news for appointing Sharad Kumar as new Vigilance Commissioner. As per which committee’s recommendations, the CVC was set up?
Answer:
K. Santhanam committee

Question 6: Which country will host the 45th G7 summit 2019?
Answer:
France

Question 7: Which country’s women cricket team has clinched the Asia Cup Twenty-20 tournament 2018?
Answer:
Bangladesh

Question 8: Who has won the men’s singles French Open tennis tournament 2018?
Answer:
Rafael Nadal

Question 9: Which country’s football team has won the 2018 Intercontinental Cup football title?
Answer:
India

Question 10: Shantaram Laxman Naik, who passed away recently, was the former Congress chief of which state?
Answer:
Goa

Question 11: The Maratha and The Kesri were the two main newspapers started by which of the following people?
Answer:
Bal Gangadhar Tilak

Question 12: National emergency arising out of the war, armed rebellion or external aggression is dealt under which of the following articles?
Answer:
Article 352

Question 13: Which of the following personalities is considered to be the originator of the Sankhya philosophy?
Answer:
Kapil Muni

Question 14: Which of the following personalities from India is the only winner of a Special Oscar in the history of Indian Cinema so far?
Answer:
Satyajit Ray

Question 15: Mahatma Gandhi founded which of the following newspapers in 1903 at South Africa?
Answer:
Indian Opinion

Question 16: Which of the following was the author of the Arthashastra?
Answer: Chanakya

Question 17: The Chauri Chaura incident took place in 1922 and finds prominence in India’s national movement. Can you identify the state in which Chauri Chaura is located?
Answer:
Uttar Pradesh

Question 18: Which of the following positions was held by Mr. H.J. Kania for the first time in the history of India?
Answer:
Chief Justice of the Supreme Court of India

Question 19: Who among the following is known as “The Saint of Gutters”?
Answer:
Mother Teresa

Question 20: Which of the following is the capital of Ethiopia?
Answer:
Addis Ababa

Question 21: Who among the following got the Bharat Ratna award before becoming the president of India?
Answer:
W. Giri

Question 22: Who is the first non-Indian to receive the Bharat Ratna?
Answer:
Khan Abdul Ghaffar Khan

Question 23: When did Mother Teresa win the Nobel Peace Prize?
Answer:
1979

Question 24: Which one of the following glasses is used in bulletproof screens?
Answer:
Reinforced glass

Question 25: Which substance is used to retard the setting action of cement?
Answer:
CaSO.2HO