Awards and Honours related General Knowledge questions and answers

1. Who was the first actor to get Oscar Award?    

Answer : Janet Gayner


2. Which country awards the Nobel Prize?  

Answer : Sweden

3. Who won the Nobel Peace Prize in 2010?  

Answer : Liu Xiaobo

4. Who among the following is not a recipient of Bharat Ratna?  

Answer : Sardar Vallbhabhai Patel

5. Hari Om Ashram Trust Awards are presented to outstanding  

Answer : Scientists

6. Who was the first Indian to receive a Nobel Prize?  

Answer : Rabindranath Tagore

7. The Nobel prize for Economics was instituted in 1967, but was first awarded in  

Answer : 1969


8. Who was the first Indian lady actress to receive the Padma Shri Award?  

Answer : Nargis Dutt

9. Who was the first Indian to receive the Magaysay Award?  

Answer : Vinoba Bhave

10. Which of the following is India’s highest honour in the field of literature?  

Answer : Jnanpith Award

11. The Oscar Award was won 36 times by  

Answer : Walt Disney

12. Which State Government of India has instituted the Lqbal samman award?  

Answer : MP

13. Manav Seva Award has been instituted in the memory of  

Answer : Rajiv Gandhi

14. Shirin Ebadi, who won the nobel peace prize in 2003, is from  

Answer : Iran

15. Who was the first to win the Nobel Prize for literature?  

Answer : Rene Sully Prudhome

16. Shanti Swaroop Bhatnager award are given to those who in the field of science and technology. The institution associated with prof. Shanti Swaroop Bhatnagar is  

Answer : CSIR

17. In the context of the Indian defence, what is Dhruv?  

Answer : Advancedlighthelicopter

18. Which of the following authors won the Booker Prize twice?  

Answer : M Coetzee

19. Where were the principles of Panchsheel regulated ?  

Answer : Bandong

20. India’s highest award given for exceptional work in art, literature and recognition of public service of the highest order is  

Answer : Bharat Ratna